Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία (ΕΓΕ), είναι ο επίσημος επιστημονικός φορέας της χώρας για την ανάδειξη και συμβολή της επιστήμης της Γεωλογίας και ευρύτερα των γεωεπιστημών στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η ΕΓΕ έχει επίσης την υποχρέωση να καταγράφει και να ενημερώνει τα μέλη της για γεωλογικά περιστατικά που απασχολούν την κοινωνία μας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικά γεωλογικά καταστροφικά φαινόμενα, όπως κατολισθήσεις, εδαφικές υποχωρήσεις, καταπτώσεις βράχων, λασποροές και πλημμύρες που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα, με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών αλλά και με τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας και τη επέκτασης της δόμησης στο φυσικό περιβάλλον.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η κατολίσθηση στο Νέο Βουτζά Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, η οποία εκδηλώθηκε εντός κατοικημένης περιοχής στις 05.02.2022. Η κατολίσθηση σημειώθηκε σε πλαγιά έντονης κλίσης, σε μήκος 250 μ, επηρεάζοντας επτά κατοικίες που βρίσκονται στη θέση αυτή. Στην πλαγιά είχε σημειωθεί πυρκαγιά το 2018 με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται έντονη διάβρωση λόγω της απουσίας βλάστησης. Στην εκδήλωση της κατολίσθησης συνέβαλαν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο μηνών καθώς και η ανεξέλεγκτη επιφανειακή απορροή των υδάτων προς το κατάντι ρέμα που διατρέχει την περιοχή. Το φαινόμενο της κατολίσθησης εκτιμάται ότι ήταν σε εξέλιξη καθώς είχαν εκδηλωθεί επιφανειακές διαρρήξεις το προηγούμενο έτος, γεγονός που αποδεικνύει ότι η περιοχή βρισκόταν ήδη σε καθεστώς οριακής ισορροπίας.

Η συμβολή της επιστήμης της Γεωλογίας και του κλάδου της Τεχνικής Γεωλογίας ειδικότερα είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα σημαντική για την αναγνώριση φαινομένων κατολισθήσεων και την έγκαιρη προειδοποίηση για την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών και την μείωση των επιπτώσεων στις ανθρώπινες κατασκευές – δραστηριότητες. Επισημαίνουμε ότι οι γεωλογικές μελέτες είναι απαραίτητες στον σχεδιασμό των μέτρων αντιμετώπισης και σταθεροποίησης των αστικών και περιαστικών περιοχών στις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη ανάλογα φαινόμενα.

Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία παρακολουθεί τα περιστατικά φυσικών καταστροφών με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον και με αίσθημα ευθύνης για την ενημέρωση των μελών της και της κοινωνίας γενικότερα. Σε συνεργασία με τους θεσμοθετημένους επαγγελματικούς φορείς θα συνδράμει στην ανάδειξη της σημασίας της ενεργής συμμετοχής των επιστημόνων Γεωλόγων στις αρμόδιες Υπηρεσίες της χώρας (Πολιτική Προστασία, Υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Δήμους, Επιμελητήρια).

 

Για το Δ.Σ. της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Δρ. Αθανάσιος Γκανάς

Ο Γ. Γραμματέας του Δ.Σ.
Δρ. Τριαντάφυλλος Κακλής