Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 RCMNS banner small

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου που αφορά στη Γεωλογία του Νεογενούς της Μεσογείου, ύστερα από 40 χρόνια και πάλι στην Αθήνα, στις 3 – 6 Σεπτεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο Crowne Plaza.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν η "Εξερεύνηση ενός φυσικού εργαστηρίου: η λεκάνη της Μεσογείου". Η μοναδικότητα της λεκάνης της Μεσογείου οφείλεται στη γεωδυναμική της εξέλιξη. Η σύγκλιση της ευρωπαϊκής και αφρικανικής πλάκας έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μια ημί-κλειστης λεκάνης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ. αρνητικό υδρολογικό ισοζύγιο και ασταθές βιο-γεωχημικό παλαιοπεριβάλλον), γεγονός που την καθιστά ένα πολυεπιστημονικό εργαστήριο. Επιπλέον, εκτός από τη μακρά και πολύπλοκη γεωλογική ιστορία της, στα τέλη του Ολόκαινου έχει διαμορφώσει ένα μοναδικό λίκνο πολιτισμού.

Η Μεσόγειος Θάλασσα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών περιβαλλόντων / οικοσυστημάτων, όπου διεξάγονται πολύπλοκες φυσικές, χημικές και βιολογικές διεργασίες με ισχυρό αντίκτυπο, όχι μόνο στις γειτονικές περιοχές αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Ο κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν να υπογραμμίσει τη λειτουργία όλων αυτών των διαδικασιών, τον τρόπο με τον οποίο επηρέασαν την εξέλιξη της Μεσογείου και, κατά συνέπεια, την παγκόσμια περιβαλλοντική τους επίδραση. Συγκεκριμένα, η Μεσόγειος Θάλασσα θεωρείται ένα ιδιαίτερο φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη των κλιματικών και ωκεανογραφικών μηχανισμών που έχουν καταγραφεί σε ευρεία κλίμακα.
Το Συνέδριο, παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 σύνεδροι από 15 χώρες από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία νέων επιστημονικών και επαγγελματικών γεφυρών με άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Το συνέδριο διοργάνωσε το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Regional Committee of Mediterranean Neogene Stratigraphy, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, και συμπίπτει με τον εορτασμό των 180 χρόνων από τη δημιουργία του αρχαιότερου πανεπιστημίου στην Ελλάδα, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το συνέδριο χαιρέτησαν: η Καθηγήτρια Χαρά Ντρίνια – Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο Καθηγητής Werner Piller – Πρόεδρος του RCMNS, ο Καθηγητής Σπύρος Παυλίδης – Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας και ο Καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης – Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.
Στη συνέχεια τιμήθηκαν τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες με τα Επιστημονικά Βραβεία του RCMNS, για την εξαιρετική τους επίδοση και προσφορά στην έρευνα της Στρωματογραφίας του Νεογενούς της Μεσογείου:

α) ο Επίτιμος Καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ κ. Μιχάλης Δερμιτζάκης
β) ο Καθηγητής Παλαιοντολογίας – Στρωματογραφίας του ΑΠΘ κ. Γεώργιος Κουφός και
γ) ο Καθηγητής Werner Piller από το Institute of Earth Sciences, Karl-Franzens-Universität Graz .

Το συνέδριο περιελάμβανε τρεις βασικές διαλέξεις από τον Καθηγ. Γ. Κουφό με θέμα “Chronology and Biostratigraphy of the Neogene-Quaternary continental deposits of Greece”,, από τον Καθηγ. W. Piller με θέμα “In and out – tracing Mediterranean – Atlantic interactions in the Neogene” και τον Δρ. Π. Μεγαλοβασίλη σε “A brief history of marine geochemical hydrothermal research in Oceans and Seas of Earth”. Το τεχνικό πρόγραμμα αποτελείτο από 162 προφορικές παρουσιάσεις και αφίσες οργανωμένες στις εξής 13 συνεδρίες: 1) Koufos' Eden: mammals (and not only) at the eastern corner; 2) Towards a new understanding in the Messinian Salinity Crisis; 3) The effect of the Messinian Salinity Crisis on the Mediterranean fish fauna; 4) Tectonics and Geodynamics; 5) Marine Geology and the Aegean Volcanic Arc; 6) Mediterranean Paleoceanography and Geochemistry; 7) Mediterranean Paleoclimatology; 8) Tortonian-Messinian transition on land; 9) A revolution in European Biochronology: 40 years of MN zones; 10) Neogene Mediterranean Paleogeography; 11) Mediterranean and Paratethys; 12) Environmental Geosciences; 13) Cenozoic plant assemblages in the E. Mediterranean region.

Η αυλαία του συνεδρίου έπεσε με τη συνήθη ανασκόπηση των εργασιών από τον νέο πρόεδρο του RCMNS Καθηγητή Wout Krijgsman και ανανεώθηκε το ραντεβού για το 2021, στο Ισραήλ.

Το 15ο Διεθνές Συνέδριο για τη Γεωλογία της Μεσογείου δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί χωρίς την ουσιαστική συμβολή του χορηγού, των υποστηρικτών και των χορηγών επικοινωνίας, καθ’ όλη την διάρκεια των προετοιμασιών.

Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στην Ελληνική Γεωλογική Εταιρία, στην Ελληνική Επιτροπή Παλαιοντολογίας – Στρωματογραφίας και στην Ελληνική Ιζηματολογική Ενωση για την παροχή της αιγίδας τους. Επιπλέον ευχαριστούμε θερμά τους Χορηγούς: ΓΕΩΤΕΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνικός Χρυσός, ΕΥΔΑΠ, Kappa lab, LARCO, Ο.Α.Σ.Π., ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., Winmedica.

Τέλος ευχαριστούμε όλους τους Χορηγούς Επικοινωνίας για τη στήριξή τους στις δράσεις προβολής. Τη διοργάνωση στήριξαν: athensvoice.gr, sofokleousin.gr, kourdistoportocali.com, healthmag.gr, iatro.gr, iatronet.gr, agronews.gr, agrotypos.gr, energyinvest.gr, medlabgr.blogspot.com, healthweb.gr, thessbomb.blogspot.gr, lamiatimes.gr, nealefkadas.gr, lefkadaonline.gr, polispost.com, stergiog.blogspot.com, parkalmoscity.blogspot.gr, scienceandtechnology.gr, inewsgr.com, palo.gr; myblogs.gr.

Τέλος, ευχαριστούμε τους συναδέλφους της Οργανωτικής Επιτροπής για τη γενναιόδωρη υποστήριξη και συνεργασία σε αυτή την ομαδική προσπάθεια, την εταιρία "ETS-events and travel solution" για την άψογη υλοποίηση του συνεδρίου, καθώς και τους εθελοντές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες καθώς και για το πρόγραμμα, τα πρακτικά και φωτογραφίες του συνεδρίου επισκεφθείτε τον επίσημο δικτυακό τόπο του συνεδρίου www.rcmns2017.com


Από την οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

[Απολογισμός συνεδρίου σε .pdf]