Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Tmhma Dasologias kai Fysikou Periballontos

Μετά από συνεδρίαση η Συνέλευση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος εξέδωσε απόφαση την οποία απέστειλε προς τον Υπουργό παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου καθώς και όλα τα αρμόδια όργανα αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα του επαγγέλματος των Μηχανικών με βάση το Π.Δ. 99/2018

PROSKLISI etisias omilias EGE

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ. Νικόλαος Ζούρος θα πραγματοποιήσει ομιλία στα πλαίσια της καθιερωμένης Ετήσιας Ομιλίας "Γ.Μαρίνος - Ι.Παπασταματίου" που διοργανώνει η Ελληνική Γεωλογική Εταιρία.

2018 omotimoi prosklisi Mariolakos

 

Η Ένωση Συνταξιούχων Τέως Υπαλλήλων ΙΓΜΕ σας καλεί να παραβρεθείτε στην Ημερίδα με θέμα:

«ΓΕΩΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ – κληρονομιά για το μέλλον»

που διοργανώνει την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Αντ.Τρίτσης» και από ώρα 10.00 πμ.

[H αφίσα και το πρόγραμμα της ημερίδας]

 

Εκδήλωση με αφορμή την 35η επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, πραγματοποιήθηκε στις 31.10.2017 στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΕΚΠΑ, παρουσία του ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, διακεκριμένων επιστημόνων που διατέλεσαν Πρόεδροι του ΟΑΣΠ ή στελέχωσαν τις Επιστημονικές Επιτροπές του Οργανισμού και πλήθους εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και πλήθους κόσμου.

[Διαβάστε περισσότερα]

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΓΕΩΤΟΠΩΝ

Η Επιτροπή Διατήρησης Γεωλογικής και Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς συνεδρίας στις 5/10/2017 με θέμα τη δημιουργία προτεινόμενου εθνικού καταλόγου γεωτόπων και αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάληψη πρωτοβουλίας από την Επιτροπή Διατήρησης Γεωλογικής και Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Επιτροπές της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, τα σχετικά Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα και Δημόσια Μουσεία της χώρας μας, καθώς και με έμπειρους στο αντικείμενο γεωπιστήμονες, για την καταγραφή και αποτύπωση μέσω ειδικού απογραφικού δελτίου που θα συνταχθεί με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.  Θα ακολουθήσει  αξιολόγηση, μέσω αναλυτικής μεθοδολογίας και κριτηρίων, των Εθνικής Σημασίας Γεωτόπων της Χώρας μας, με απώτερο στόχο τη σύνταξη και παρουσίαση του Εθνικού Καταλόγου Γεωτόπων στα πλαίσια του προσεχούς Συνεδρίου της Ε.Γ.Ε

Συμφωνήθηκε ότι για τη σύνταξη του Εθνικού Καταλόγου Γεωτόπων θα χρησιμοποιηθεί μια διαδικασία αξιολόγησης η οποία θα βασίζεται σε συγκεκριμένα και αποδεκτά από όλους κριτήρια τα οποία ανακοινώθηκαν και συμφωνήθηκαν στη συνάντηση, τα οποία είναι:

  1. Αντιπροσωπευτικότητα
  2. Σπανιότητα (Διεθνώς, για την Ελλάδα, σε περιφερειακό επίπεδο (Ελληνικές Περιφέρειες)
  3. Πληρότητα των χαρακτηριστικών ή των φαινομένων που αντιπροσωπεύει
  4. Ποικιλότητα των χαρακτηριστικών ή των φαινομένων που αντιπροσωπεύει
  5. Σημασία του για τη γεωλογική επιστήμη.

Με βάση τα παραπάνω το Γραφείο της Επιτροπής Γεωλογικής και Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς της Κληρονομιάς της Ε.Γ.Ε. ετοίμασε το συνημμένο ΕΝΤΥΠΟ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΓΕΩΤΟΠΩΝΤΥΠΟ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΓΕΩΤΟΠΩΝ καθώς και συνοπτικές οδηγίες συμπλήρωσης του.

Για το λόγο αυτό, καλούνται όλα τα μέλη της Επιτροπής Γεωλογικής και Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς της Ε.Γ.Ε. αλλά και κάθε συνάδελφο μέλος της Ε.Γ.Ε. να συμβάλει με τη συμμετοχή του στην κατάρτιση του ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ Εθνικού Καταλόγου Γεωτόπων ως ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία και ανάδειξη της Γεωλογικής και Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς της χώρας μας.

[Διαβάστε περισσότερα] [κατεβάστε το απογραφικό δελτίο]

Παρακαλείστε να συμπληρώσετε και να αποστείλετε το απογραφικό δελτίο στη διεύθυνση: geoklironomia[at]gmail.com

CBGA 2018 – AUSTRIA
XXI International Congress of the Carpathian Balkan Geological Association (CBGA) to be held at
the University of Salzburg (Austria), on September 10–13, 2018.

Call for sessions


We call for proposals of sessions to General Themes (GT) and Special Themes (ST) to be held at the XXI
International Congress of the Carpathian Balkan Geological Association (CBGA) in Salzburg, Austria, on
September 10–13, 2018. We particularly ask for interdisciplinary sessions with focus on distinct topics
covering different fields of basic and applied geosciences dealing with Southeast European Mountain belts
stretching from Eastern Alps to westernmost Turkey.... (read more)

Deadline for session proposals: November 30, 2017

Από τη Γη στη Γαία με το Νερό

Αρχή πάντων ύδωρ

Θαλής ο Μιλήσιος

… Ψυχήσιν Θάνατος ύδωρ γενέσθαι, ύδατι δε θάνατος γην γενέσθαι,

εκ γης δε ύδωρ γίνεται, εξ ύδατος δε ψυχή …

Ηράκλειτος ο Εφέσιος

Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που το Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, από καιρό αναβαθμισμένο, διεθνοποιημένο και ανοικτό σε όμορες επιστήμες, φτάνει στον αριθμό 11. Μια Επιτροπή Υδρογεωλογίας, η αρχαιότερη της ΕΓΕ, που ανασυστάθηκε, επανιδρύθηκε την δεκαετία του ΄70, με πρωτοβουλία μιας ομάδας Υδρογεωλόγων, με επί κεφαλής τον Γιώργο Καλλέργη, τον Γιώργο Ζερβογιάννη και άλλους, συνεχίζοντας το έργο του ιδρυτή της Επιτροπής Γεωργίου Γεωργαλά, που διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. .... (Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Στουρνάρα).

 

Οι πρόσφατοι σεισμοί της Λέσβου και της Κω, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά τα δομικά προβλήματα των σύγχρονων ελληνικών πόλεων σε σχέση με την αντισεισμική πολιτική της χώρας και την ετοιμότητα της, αν και η ανταπόκριση των εντεταλμένων οργάνων της στους προσφάτους σεισμούς κρίνεται ικανοποιητική. Οφείλουν, όμως, να προετοιμάζονται, όπως όλοι μας, και να βελτιώνουν συνεχώς την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, λαμβάνοντας διαρκώς υπόψη τη συνεχιζόμενη αστικοποίηση, τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις επεκτάσεις των υποδομών και γενικά την αύξηση του βαθμού πολυπλοκότητας της κοινωνίας.

Οι σεισμοί όμως της Ιταλίας πριν ένα χρόνο, με την ιδιαιτερότητα τους ως φυσικό φαινόμενο, τους αδικαιολόγητα πολλούς νεκρούς (297) και τις καταρρεύσεις και οι ισχυρότατοι σεισμοί στο Μεξικό (7 και 19/9/2017) αναδεικνύουν μια άλλη πολύ σημαντική διάσταση του προβλήματος. Τις απρόβλεπτες ακραίες επιπτώσεις του φαινόμενου. Σύμφωνα με το μοντέλο υπολογισμού αναμενόμενων σεισμών της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS) στην περιοχή έξω από την ακτή του Μεξικού, το πιθανό μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος υπολογιζόταν σε 7,2 και συνέβη σεισμός μεγέθους 8,1. Οι υπολογισμοί προβλέπουν ότι οι οικονομικές απώλειες είναι πιθανόν να ανέλθουν σε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια και οι ανθρώπινες απώλειες σε εκατοντάδες. Η περίπτωση αυτή υπογραμμίζει τον απρόβλεπτο χαρακτήρα των σεισμών και ότι σε σεισμογενείς περιοχές με μεγάλους σεισμούς, όπως και η χώρα μας, οι κάτοικοι πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και ο σχεδιασμός αντισεισμικής προστασίας να είναι διαφορετικός από το συνηθισμένο. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις η χειρότερη εκδοχή (ακραίο σενάριο) είτε δεν γίνεται κατανοητή ή αγνοείται ή δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Και όμως συμβαίνει!

Πολλές οι πτυχές που πρέπει να επανεξεταστούν και πρώτα η έρευνα, η οποία από ατομική ή μικρών ανταγωνιστικών ομάδων θα πρέπει να γίνει στοχευμένη, εφαρμοσμένη, από μεγαλύτερες ομάδες, δηλαδή ένωση Εργαστηρίων και Ινστιτούτων της χώρας, αλλά και της αλλοδαπής, με άμεσα πρακτικά αποτελέσματα. Απαιτείται ριζική αλλαγή ερευνητικής νοοτροπίας, προκαθορισμένων στόχων, διεπιστημονική, ευρεία και καλά χρηματοδοτούμενη έρευνα, που θα λύνει αυστηρά καθορισμένα και συγκεκριμένα προβλήματα για τις ανάγκες της κοινωνίας. Η ανάπτυξη της έρευνας, ποσοτικά και ποιοτικά με αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού, ο συντονισμός και η ισόρροπη ανάπτυξη ερευνητικών προσπαθειών σε ένα σύνολο επιστημονικών αντικειμένων, όπως η σεισμοτεκτονική, η αντισεισμική τεχνολογία, η χωροταξία, οι κοινωνικές επιστήμες, η σύνταξη μικροζωνικών μελετών και γεωλογικής καταλληλότητας, που θα λαμβάνονται υπόψη στον πολεοδομικό σχεδιασμό, ο καθορισμός όρων δόμησης, τα έργα υποδομής είναι απαραίτητοι παράμετροι για να σχεδιάζεται σιγά-σιγά και ορθολογικά το μέλλον. Η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση της κοινωνίας, με έμφαση στην εκπαίδευση των νέων, αλλά και όσων επηρεάζουν δημοσιά την κοινή γνώμη αποτελούν επίσης άμεσες προτεραιότητες.

Δυστυχώς, η αντισεισμική πολιτική στη χώρα μας έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Παρότι έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, ο προγραμματισμός και η ευθύνη της πολιτείας δεν παύουν να είναι μεγάλης σημασίας. Είναι πια κοινή η άποψη ότι απαιτούνται ριζικές παρεμβάσεις και αλλαγές στον αντισεισμικό σχεδιασμό της χώρας. Ο σεισμός και οι επιπτώσεις του δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται μόνο σαν ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά σαν ένα πολυσύνθετο κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό φαινόμενο. Η αντισεισμική προστασία και θωράκιση της χώρας είναι ένα τεράστιο έργο υποδομής.

Σπύρος Παυλίδης
Καθηγητής Γεωλογίας Α.Π.Θ.
Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας.
                       

[Αναδημοσίευση από την "Εφημερίδα των Συντακτών", 30/8-1/10/2017]

Η Επιτροπή Διδακτικής των Γεωεπιστημών της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Όταν η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συναντά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: μια ημερίδα συνεργασίας για τη Διδακτική των Γεωεπιστημών», το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 (09:30-18:30), στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος στον Ταύρο.(Το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο από τις 16/3/2017 στη σελίδα http://www.piop.gr/el/Activities/ekdiloseis-mouseia.aspx?cat=).

Στόχος της εκδήλωσης είναι να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει και να υποστηρίξει την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας των Γεωεπιστημών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με στόχο την έναρξη ενός διαρκούς διαλόγου και συνεργασίας των Πανεπιστημίων με τους εκπαιδευτικούς της πράξης.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην ημερίδα είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται δήλωση συμμετοχής από 15 έως 27 Μαρτίου 2017 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdj_mlZiXEHBeKZm4Kt6qOQXeKn2tM5KJEIymK8610YMFdSjg/viewform?c=0&w=1