Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Το Διεθνές Συνέδριο International Nannoplankton Association Meeting (INA16) θα διεξαχθεί στην Αθήνα, μεταξύ 24-28 Σεπτεμβρίου 2017. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Συνεδρίου: http://www.ina16athens.com/

 

Η  Οργανωτική Επιτροπή του "ΣΥΡΑ", σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο 4ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο "ΣΥΡΑ" με θέμα ΑΙΓΑΙΟ: Ο Θαλασσοχώρος της Επικοινωνίας, του Πολιτισμού και της Ανάπτυξης, που θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη 18-20 Μαΐου 2017, υπο την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι θεματικές ενότητες του Συμποσίου είναι:

1.  Πολιτισμός (Ιστορία, Αρχαιολογία, Επικοινωνία, Τέχνες, Αρχιτεκτονική)
2.  Γεωλογία / Περιβάλλον (Γεωγραφία, Φυσικές Καταστροφές, Ωκεανογραφία,
Ηφαιστειολογία, Οικολογία)
3.  Γεωπολιτική (Διεθνείς σχέσεις, Γεωστρατηγική, Γεωοικονομία)
4.  Αιγαίο και Ανάπτυξη (Επικοινωνία, Μεταφορές, Τουρισμός, Ναυτιλία,
Βιομηχανία)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συμποσίου: syra.mesonisos.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Η Συντακτική Επιτροπή των Επιστημονικών Εκδόσεων της ΕΓΕ ενημερώνει τα μέλη της Εταιρίας ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την μετάβαση του Δελτίου της ΕΓΕ  (Bulletin of the Geological Society of Greece) στην open-access ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-publishing) του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης: http://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/geosociety. Η μετάβαση του Δελτίου αποφασίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας (ΕΓΕ) κατά την συνεδρίαση της 3/11/2016.

Από σήμερα και στο εξής καλούνται τα μέλη να υποβάλλουν πρωτότυπες εργασίες προς κρίση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αφού πρώτα εγγραφούν σε αυτή. Η διαδικασία που θα ακολουθείται περιλαμβάνει: υποβολή της εργασίας και όλων των συνοδευτικών αρχείων, ανάθεση της εργασίας από τον Πρόεδρο σε ένα μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Bulletin (EditorialTeam) http://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/geosociety/about/editorialTeam , προώθηση σε τουλάχιστον δύο (2) ανώνυμους κριτές, επιστροφή των κρίσεων, επαναπροώθηση στους συγγραφείς προς διορθώσεις ή απόρριψη. Οι διορθωμένες εργασίες θα προωθούνται στους επιμελητές του Bulletin για την τελική μορφοποίηση, καταχώρηση των μεταδεδομένων και ανάρτηση στην ιστοσελίδα του περιοδικού. Φιλοδοξούμε η όλη διαδικασία να μην ξεπεράσει τους 6 μήνες (από την αρχική υποβολή).

Δείτε το call for papers.

Επιπλέον, το Δελτίο έχει αποκτήσει το ηλεκτρονικό αριθμό ISSN 2529-1718 και όλα τα άρθρα της περιόδου 2010-2016 (τόμοι 43-50) έχουν πάρει αριθμό DOI. Τα άρθρα των τευχών/τόμων με πλήρες περιεχόμενο έχουν πλέον ενεργά DOI. Σταδιακά θα χορηγείται DOI στις εργασίες των παλαιοτέρων τευχών. Ο περαιτέρω εμπλουτισμός των μεταδεδομένων των εργασιών (π.χ. λέξεις-κλειδιά, επικαιροποίηση affiliation, κάλυψη, θεματικό πεδίο) με πληροφορίες που βοηθούν στην ευρετηρίαση, γίνεται υπό την εποπτεία της Συντακτικής Επιτροπής.

Δείτε περισσότερα και εδώ: http://www.ekt.gr/el/news/20637

image001

Το Δ.Σ. του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών  του Πανεπιστημίου Αθηνών σας προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Ηλία Μαριολάκου, Ομότιμου Καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα:

Terra Australis Incognita (Άγνωστη Νότια Γη) - Φαντασία; Μύθος; ή Πραγματικότητα; Μια Γεωμυθολογική προσέγγιση

τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 7:00 μμ στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δρακόπουλος" του Πανεπιστημίου  Αθηνών (Κεντρικό Κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε για την απώλεια του εκλεκτού συναδέλφου Γιώργου Λειβαδίτη, Ομότ. Καθηγητή ΕΚΠΑ.


Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 11:00, στο Ναό Αγίων Θεοδώρων, Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.


Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε. εκφράζουν ομόφωνα τα ειλικρινή τους συλληπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

7ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ UNESCO:
Με επιτυχία η επαναξιολόγηση των Ελληνικών Γεωπάρκων

Στο Τorbey της Αγγλίας πραγματοποιήθηκε το 7ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων UNESCO που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων στο Γεωπάρκο English Riviera με τη συμμετοχή 700 συνέδρων από 63 χώρες.
Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η 1η Σύνοδος του  Συμβουλίου του νέου Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks) κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση νέων αιτήσεων περιοχών για την αναγνώριση τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και η επαναξιολόγηση 22 περιοχών που ήδη διαθέτουν την αναγνώριση. Μεταξύ των περιοχών που επαναξιολογηθήκαν με επιτυχία και διατηρούν την αναγνώριση τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO για τα επόμενα 4 χρόνια περιλαμβάνονται και τα δύο Ελληνικά Γεωπάρκα που τελούσαν υπό αξιολόγηση, το Γεωπάρκο Λέσβου και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.
Στην τελετή λήξης του συνεδρίου απονεμήθηκαν αναμνηστικά τρόπαια στα Γεωπάρκα Σητείας και Τροόδους που εντάχθηκαν το 2015 στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και αναγνωρίσθηκαν ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων εξελέγη ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Συντονιστής του Γεωπάρκου Λέσβου.

[Διαβάστε περισσότερα...]

 Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του εκλεκτού συναδέλφου Ορέστη Παπαγεωργίου, Πολιτικού Μηχανικού και επι μακρόν ενεργού μέλους της Ε.Γ.Ε.,με ενεργή συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες της Εταιρίας.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε. εκφράζουν ομόφωνα τα ειλικρινή τους συλληπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας του εκλιπόντος, η Ε.Γ.Ε. αντί στεφάνου, κατέθεσε συμβολικό ποσό στον εθελοντικό οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

[Σύντομο βιογραφικό του εκλιπόντος συναδέλφου]

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε το δημόσιο διάλογο σχετικά με τις εκπαιδευτικές αλλαγές στο Γυμνάσιο και στη Μέση Εκπαίδευση γενικότερα. Το Υπουργείο χωρίς ουσιαστικό διάλογο και τεκμηριωμένη αιτιολογία μείωσε τις διδακτικές ώρες του μαθήματος της «Γεωλογίας – Γεωγραφίας» στην A΄ τάξη του Γυμνασίου από 2 σε 1 ώρα. (Απόφαση Αριθμ. 93381/Δ2) και παράλληλα αφαίρεσε τον όρο «Γεωλογία» από τον τίτλο του μαθήματος, για μια ακόμη φορά σε ένα διαρκές πλαίσιο μη κατανόησης της σημασίας των Επιστημών της Γης και συνεχούς υποβάθμισής τους. Γενικά οι αλλαγές στη παιδεία απαιτούν μελέτη, διάλογο και προσεχτικό σχεδιασμό χωρίς αιφνιδιασμό.

Η Γεωλογία, βασική και θεμελιώδης επιστήμη, αποτελεί βασικό και ισότιμο πυλώνα των Φυσικών Επιστημών. Ο μαθητής που δεν διαθέτει βασικές γνώσεις σχετικά με: το γήινο ανάγλυφο, τα ύδατα και τη διαχείριση τους, τα καιρικά φαινόμενα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα πετρώματα, τις φυσικές καταστροφές, τη μεταλλευτική δραστηριότητα, την εξόρυξη στερεών και υγρών καυσίμων, τους σεισμούς, τις κατολισθήσεις και τη σημασία τους στα τεχνικά έργα, δε θα διαθέτει το γνωσιακό υπόβαθρο να διαχειριστεί, να αξιολογήσει και να επιλύσει αντίστοιχα ζητήματα που αφορούν την καθημερινή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του.

Οι Γεωεπιστήμες στη Μέση Εκπαίδευση αποτελούν έναν επιστημονικό κλάδο που πρέπει να υπάρχει ισότιμα και αυτόνομα μεταξύ των Φυσικών Επιστημών, διότι προσφέρουν απαραίτητες γνώσεις στον μαθητή και αυριανό πολίτη, καθώς η σύγχρονη κοινωνία απαιτεί από τους πολίτες της να διαχειριστούν ορθολογικά τους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς πόρους και να αναπτύξουν ορθή συμπεριφορά απέναντι στα γεωλογικά φαινόμενα.

Δυστυχώς όμως, διαπιστώνουμε, ότι το Υπουργείο Παιδείας για άλλη μια φορά, με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου δείχνει να αγνοεί τις γεωεπιστήμες και τη σημασία τους για το σύγχρονο πολίτη.

Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρία, ως επιστημονική Ένωση, ζητά επίσημη αιτιολόγηση και παιδαγωγική τεκμηρίωση από το Υπουργείο Παιδείας για την υποβάθμιση των Γεωεπιστημών (μείωση ωρών, αλλαγή του τίτλου του μαθήματος) στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνάσιου (ΦΕΚ τ.Β΄, 1640/9-6-2016) και ανοίγει το διάλογο για τη θέσπιση του μαθήματος Φυσικών Επιστημών με ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή και σύνδεση των αντικειμένων Βιολογίας, Γεωλογίας, Φυσικής και Χημείας. Παράλληλα προτείνει και κινείται στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός σχολείου δημιουργικού και συνεργατικού, που θα κινεί το ενδιαφέρον των μαθητών. Ενός σχολείου που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας γνώση και θα καλλιεργεί πολλαπλές δεξιότητες απαραίτητες στο σύγχρονο παγκόσμιο πολίτη. Ενός σχολείου που θα εξασφαλίζει υψηλά μαθησιακά αποτελέσματα και θα λογοδοτεί στην κοινωνία.

Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρία είναι στην διάθεση του Υπουργείου Παιδείας για έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο μέσω της Ειδικής Επιτροπής, της Διδακτικής των Γεωεπιστημών, ώστε να επαναξιολογηθεί η απόφαση αυτή.

 

Το 1ο Διεθνές Γεω-Ηφαιστειολογικό Συνέδριο «ΜΕΘΑΝΑ» θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 έως την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθάνων. Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι ο Δήμος Τροιζηνίας- Μεθάνων και η Περιφέρεια Αττικής.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδείξει τη γεωλογική εξέλιξη της χερσονήσου των Μεθάνων και του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου. Ταυτόχρονα στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της περιοχής του Ηφαιστείου των Μεθάνων σε συνδυασμό με το πλούσιο φυσικό τοπίο που διαθέτει η περιοχή της Τροιζηνίας-Μεθάνων.

Η παρακολούθηση του συνεδρίου θα είναι ανοιχτή για την τοπική κοινωνία του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων και την ευρύτερη περιοχή όλης της Περιφέρειας. Οι συμμετέχοντες θα είναι επιστήμονες γεωλόγοι, ακαδημαϊκοί, φοιτητές από όλες τις Γεωλογικές Σχολές των Πανεπιστημίων της χώρας, και για όσους ενδιαφέρονται για τη γεωλογία και την ανάπτυξη.

Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής είναι η Επ. Καθ. Ε.Κ.Π.Α, Παρακευή Νομικού και μέλη: Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος- Καθ. Ε.Κ.Π.Α., Ευάγγελος Λάγιος-Καθ. Ε.Κ.Π.Α., Δημήτριος Παπανικολάου-Καθ. Ε.Κ.Π.Α., Δημήτριος Παραδείσης-Καθ. Ε.Μ.Π., Μιχάλης Φυτίκας-Ομ. Καθ. Α.Π.Θ., Γεώργιος Χρόνης-Καθ. & πρ. Πρόεδρος ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου συστάθηκε από Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, Προέδρους τοπικών κοινωνιών, Μέλη συλλόγων και άλλων τοπικών παραγόντων του Δήμου Τροιζηνίας- Μεθάνων.

Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι Διεθνούς φήμης καθηγητές Ηφαιστειολόγοι:

Prof. Walter D' Alessandro, Instituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia- Sezione di Palermo.

Prof. Dietrich Jorg Volker, ETH, Zyrich.

Prof. Christoph Beier, Universitat Erlangen-Nurnberg, Germany.

Η ιστοσελίδα του συνεδρίου είναι: http://www.volcano-methana.gr/ και το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην ενότητα: http://www.volcano-methana.gr/gr_program.php