Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

η Ελληνική Επιτροπή Τεχνικής Γεωλογίας εκφράζει τη βαθιά θλίψη για την πρόωρη απώλεια του άξιου και αγαπητού μας συναδέλφου γεωλόγου Γεώργιου  Αρανίτη.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Τρίτη στις 16:30 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ηλιούπολη. Αντί στεφάνου θα κατατεθεί συμβολικό ποσό στο Χαμόγελο του Παιδιού, σύμφωνα με επιθυμία τηςοικογένειάς του.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 η ημερίδα με τίτλο:

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ: Όραμα για εκπαίδευση και διεθνή γεωτουρισμό

που διοργανώθηκε από το ΙΓΜΕΜ σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής.

Η αφίσα και το πρόγραμμα της ημερίδας.

Poster edcm Nepal 400

Την Τετάρτη 27/5/2015 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση  με θέμα "Νεπάλ: Σεισμός Μ 7.8, 25 Απριλίου 2015", με ομιλητές τον Δρ. Παναγιώτη Καρύδη (Ομ. Καθηγ. ΕΜΠ) και τον Δρ. Ευθύμη Λέκκα (Καθηγητή ΕΚΠΑ, Πρόεδρο ΕΓΕ, ΟΑΣΠ)

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Ελληνικης Επιτροπής Τεχνικής Γεωλογίας της Ε.Γ.Ε. με θέμα:

 Τεχνική Γεωλογία: Έργα ανάπτυξης και ερευνητικά θέματα αιχμής

την Πέμπτη 28 Μαϊου 2015, στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η αφίσα και το πρόγραμμα της Ημερίδας.

Ημερα Σταδιοδρομίας 2015

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιηθηκε η

ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

που αποτελεί την καθιερωμένη εκδήλωση ενημέρωσης για τους φοιτητές των Τμημάτων Γεωλογίας.

Εκπρόσωποι Συλλόγων, Φορέων και Εταιρειών ενημέρωσαν και συζήτησαν με τους νέους συναδέλφους για το επάγγελμα του Γεωλόγου και τις προοπτικές απασχόλησης του κλάδου.

Δείτε το πρόγραμα της εκδήλωσης

unisdr SM 300 
Πραγματοποιείται στο Sendai της Βόρειας Ιαπωνίας από 14 έως 18 Μαρτίου 2015 η 3η Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές.

Η διάσκεψη έχει ως κεντρικό στόχο να καθορίσει τις στρατηγικές οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν από όλα τα Κράτη Μέλη για την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να περιοριστούν, όσο το δυνατό περισσότερο, οι επιπτώσεις από τις καταστροφές, των οποίων οι διαστάσεις αυξάνονται ραγδαία, τόσο σε επίπεδο Κρατών όσο και παγκόσμια.

Η εκπροσώπηση των χωρών μελών θα είναι σε κορυφαίο επίπεδο, δηλαδή από αρχηγούς Κρατών, και πέρα από το κεντρικό κείμενο της συμφωνίας πλαίσιο, θα εξεταστούν επιμέρους ειδικά θέματα και θα προσδιοριστούν δράσεις όπως η ανοικοδόμηση μετά από καταστροφές, η μείωση των κινδύνων σε αστικό περιβάλλον, η διεθνής συνεργασία για την μείωση των επιπτώσεων από τους κινδύνους, ο ρόλος των γυναικών στις καταστροφές, οι επενδύσεις και κίνδυνοι, οι κοινές δράσεις σε κάθε επίπεδο διακυβερνητικής συνεργασίας κ.α.
Παράλληλα, στη διάσκεψη θα παρουσιαστεί από τις Ιαπωνικές Αρχές η πορεία αποκατάστασης των περιοχών που καταστράφηκαν από το μεγάλο τσουνάμι που έπληξε την βόρεια περιοχή της χώρας, καθώς επίσης και η περιβαλλοντική αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από το πυρηνικό ατύχημα στη Fukushima.

Την χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Τόκυο, κ. Λουκάς Καρατσώλης και ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Δρ. Ευθύμης Λέκκας (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο οποίος έχει προτείνει μεταξύ των άλλων και την καθιέρωση της νέας παγκόσμιας κλίμακας μέτρησης των επιπτώσεων από τσουνάμι (ITIS, 2012).

Η κοινή διακήρυξη του ΟΗΕ που θα προκύψει από τη διάσκεψη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη ανησυχεί, κάθε χρόνο και περισσότερο, από την αύξηση των επιπτώσεων των καταστροφών.  

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε. καλεί τα Τακτικά μέλη της Εταιρίας σε Γενική Συνέλευση σύμφωνα με το άρθρο 7 και 13 του καταστατικού της.
Θέματα της Γενικής Συνέλευσης θα είναι τα ακόλουθα:


1. Εκλογή Προεδρείου Γενικής Συνέλευσης
2. Λογοδοσία πεπραγμένων Δ.Σ. και Οικονομικός Απολογισμός του 2014
3. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
4. Ομιλίες και τοποθετήσεις Μελών
5. Έγκριση πεπραγμένων Δ.Σ. και απαλλαγή ευθυνών από την οικονομική διαχείριση του 2014
6. Παρουσίαση Απολογισμών Επιστημονικών Επιτροπών
7. Τοποθετήσεις - Ερωτήσεις Μελών επί των απολογισμών των Επιτροπών

Η Γενική Συνέλευση θα γίνει την 24η Μαρτίου 2015 στο Αμφιθέατρο Α13 του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου (Αθήνα) και σε περίπτωση μη απαρτίας την 31η Μαρτίου 2015 και ώρα 7 μ.μ. στον ίδιο χώρο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων μελών.

Επισημαίνεται ότι της Γενικής Συνέλευσης θα προηγηθεί η προγραμματισμένη ετήσια Εκδήλωση «Ημέρα Σταδιοδρομίας» με στόχο την ενημέρωση των φοιτητών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.


Για το Δ.Σ. της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

Ο Πρόεδρος

Καθηγ. Ε.Λέκκας

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι το 14ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από 25-27 Μαϊου 2016.

Τα Συνέδρια της Ε.Γ.Ε καλύπτουν ευρύ φάσμα στις γεωεπιστήμες, εστιάζοντας στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Σύντομα θα κυκλοφορήσει η πρώτη εγκύκλιος και περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινώνονται στη διάρκεια της χρονιάς. Ιδιαίτερα οι νέοι επιστήμονες καλούνται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στο Συνέδριο, το οποίο αποσκοπεί να τους ενισχύσει με διάφορους τρόπους.

orykta banner

Με την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Μ.Ε.) και με τη συνεργασία και επιστημονική επιμέλεια της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π. και του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α., δημιουργήθηκε ο ιστότοπος www.orykta.gr για να προσφέρει πληροφορίες κυρίως για τα ελληνικά ορυκτά, τις εμφανίσεις τους στον Ελλαδικό χώρο, την γεωλογική και κοιτασματολογική τους ταυτότητα, τις διάφορες χρήσεις τους στην καθημερινή ζωή, καθώς και τις εργασίες εκμετάλλευσης, εμπλουτισμού και εν γένει αξιοποίησής τους.

Από τον Φεβρουάριο 2015 άρχισε η λειτουργία του ιστότοπου www.orykta.gr . Ο ιστότοπος αυτός, απευθύνεται σε ευρύ κοινό από μαθητές, φοιτητές, δασκάλους, καθηγητές και σε οποιονδήποτε πολίτη θελήσει να αναζητήσει πληροφορίες σχετικές με ορυκτές ύλες, τη διαχρονική σημασία τους στην οικονομία, τις χρήσεις τους στην καθημερινή μας ζωή, τα γεωλογικά χαρακτηριστικά τους, τους τρόπους εξόρυξης και επεξεργασίας, τη σημασία τους για τη λύση προβλημάτων αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε ρυπασμένες περιοχές καθώς και για τις σύγχρονες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Στόχος είναι να παρέχει πληροφορίες κυρίως για τα ελληνικά ορυκτά, χρησιμοποιώντας πλήθος φωτογραφιών, γραφημάτων και πληροφορίες πολυμέσων. Στην ιστοσελίδα είναι αναρτημένα ιστορικά κείμενα, λευκώματα, χάρτες και βιβλία σχετικά με τη μεταλλευτική ιστορία της Ελλάδος, από την οποία φαίνεται η σημαντική συμβολή του ορυκτού πλούτου στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας ιδιαίτερα σε περιόδους ανασυγκρότησης της οικονομίας. Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε από ολιγομελή ομάδα εργασίας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α. και της Σχολής Μηχ. Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου.
Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2015
Νικ. Σκαρπέλης

Ο Καθηγητής Βασίλης Χρηστάρας, μέλος και τ. Αντιπρόεδρος της Ελληνική Γεωλογική Εταιρείας, εκλέχτηκε ως Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκή Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (Academia Scientiarum et Artium Europaea)» στον Τομέα τεχνικών και περιβαλλοντικών επιστημών.

Η Ακαδημία ιδρύθηκε το 1985, έχει 1500 τακτικά και αντεπιστέλλοντα μέλη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 29 κάτοχοι βραβείου Νόμπελ. Στο πλαίσιο της Ακαδημίας, λειτουργεί το πολυκλαδικό Πανεπιστήμιο «Alma Mater Europaea». Τα μέλη της Ακαδημίας, κατανέμονται σε 7 επιστημονικούς τομείς:  ανθρωπιστικές επιστήμες,  επιστήμες υγείας,  φυσιογνωστικές επιστήμες,  καλές τέχνες, κοινωνικές/οικονομικές/νομικές επιστήμες, ) τεχνικές και περιβαλλοντικές επιστήμες, και  παγκόσμια θεολογία.