Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

imerida igme 12 2018

Ως Ελληνική Γεωλογική Εταιρία, ο επιστημονικός φορέας που εκπροσωπούμε τους γεωεπιστημονες της χώρας εκφράζουμε την αγωνία και την ανησυχία μας και τη διαφωνία του σε βασικές αρχές του σχεδίου νόμου μας για την ουσιαστική κατάργηση του ΙΓΜΕ, και τη μετατροπή του σε ΕΑΓΜΕΡ, το οποίο αποτελεί για δεκαετίες τον κρατικό φορέα για τη γεωλογική μελέτη της χώρας, την έρευνα των ορυκτών πρώτων υλών και υπόγειων νερών, των φυσικών καταστροφών κ.α. Το ΙΓΜΕ είναι ο επιστημονικός φορέας γεωλογικής έρευνας της χώρας. Η δυναμική της επιχειρησιακής του λειτουργίας και προγραμματικής του δραστηριότητας βασίζονται στον υψηλό βαθμό εξειδίκευσης και το διεπιστημονικό χαρακτήρα του σε θέματα γεωλογικής έρευνας.

 

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ήταν και είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, αλλά τίθεται το ερώτημα σε ποια κατεύθυνση.

Το νομοσχέδιο αυτό θέλει το νέο φορέα να ελέγχει και να εποπτεύει, κάτι που μπορεί κατά περίπτωση να συμβεί. Το ΙΓΜΕ έχει εκτελεστικό ρόλο, και όχι ελεγκτικό.

  1. Η προτεινόμενη νέα δομή με καθεστώς ΝΠΔΔ, αποτελεί μια Δημόσια Αρχή με ρόλο καθαρά «ρυθμιστικό, εποπτικό και ελεγκτικό» και όχι έναν Ερευνητικό Φορέα με αποστολή την εκτέλεση βασικής έρευνας υποδομής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα των γεωεπιστημών, όπως είναι το σημερινό ΙΓΜΕ. Αυτή η νέα δομή έρχεται σε αντίθεση με τα διεθνή πρότυπα οργάνωσης Γεωλογικών Ινστιτούτων και Υπηρεσιών που έχουν ως βασική αποστολή την έρευνα και αποτύπωση της γεωλογικής δομής της κάθε χώρας. Ποιος άλλος φορέας, εκτός από το ΙΓΜΕ έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσεις της γεωλογικής χαρτογράφησης της χώρας ; Η σύσταση της ΕΑΓΜΕ, ως ΝΠΔΔ, και τον διαφορετικό ρόλο που αυτό συνεπάγεται, θα έχει ως συνέπεια:
    • Την αδυναμία κάλυψης από τη νέα δομή των τομέων έρευνας υποδομής και εφαρμοσμένης έρευνας που κάλυπτε έως σήμερα το ΙΓΜΕ ως Ινστιτούτο με καθεστώς ΝΠΙΔ.
    • Την γραφειοκρατική λειτουργία της νέας δομής, και την απώλεια της λειτουργικής και οικονομικής ευελιξίας που είχε το ΙΓΜΕ ως ερευνητικός φορέας, καθώς θα διέπεται πλέον από τις ασφυκτικές διατάξεις του δημόσιου λογιστικού (ν. 4270/2014), γεγονός που θα περιορίζει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα ανάληψης και διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων για τη βασική και εφαρμοσμένη γεωλογική έρευνα της χώρας μας.
    • Την αλλαγή του ερευνητικού χαρακτήρα του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.
    Ενώ στο σ/ν περιγράφεται ένας μεγάλος αριθμός αρμοδιοτήτων του νέου φορέα το προσωπικό που θα το υλοποιήσει είναι εντελώς ανεπαρκές και με κακή αναλογία επιστημονικού προς μη επιστημονικό. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων, και ιδιαίτερα του επιστημονικού προσωπικού, περιορίζεται σημαντικά ενώ δεν υπάρχει σαφής περιγραφή ειδικοτήτων. Να σημειωθεί ότι ήδη με την υπάρχουσα δομή του ΙΓΜΕ διαπιστώνεται σοβαρή έλλειψη επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού που υποσκάπτει τη λειτουργία του. Παράλληλα, η επιχειρούμενη συρρίκνωση του κύριου φορέα απασχόλησης νέων επιστημόνων γεωλόγων συρρικνώνει περαιτέρω τις δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης των αποφοίτων των τριών τμημάτων Γεωλογίας της χώρας μας, των εξειδικευμένων νέων επιστημόνων μας με πολύ υψηλά προσόντα σήμερα, όταν το Υπουργείο Παιδείας ΠΘ, σχεδιάζει νέο Γεωλογικό Τμήμα στην Καβάλα(!).
  2. Τα περιουσιακά στοιχεία του ΙΓΜΕ μεταβιβάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά θα χρησιμοποιούνται από την ΕΑΓΜΕ. Πως είναι δυνατόν να μεταβιβαστεί στην κυριότητα ενός υπουργείου όλο το άυλο και υλικό επιστημονικό πνευματικό συσσώρευμα ενός ερευνητικού Ινστιτούτου (εξειδικευμένα σημαντικά εργαστήρια, αρχεία μελετών, δείγματα, πυρήνες γεωτρήσεων κ.α.);

Μερικές από τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ μας:

  • Κρίνεται απολύτως αναγκαίο να υπάρχει σαφής περιγραφή ειδικοτήτων, με βάση τις προτάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΙΓΜΕ. Πολλές αρμοδιότητες είναι αλληλοκαλυπτόμενες. Η διάρθρωση των νέων διευθύνσεων χρειάζεται ορθολογικότερη επαναδιατυπώσει.
  • Να διατηρηθεί «πάση θυσία» στο τίτλο του νέου φορέα η λέξη του ΙΓΜΕ, που αποτελεί ουσιαστική «άυλη» αξία και στην ανάγκη ας ονομαστεί ‘Γεωλογική Υπηρεσία της Ελλάδος’ κατά τα διεθνή πρότυπα.
  • Πρέπει να προβλεφθεί ρητά ότι για τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού, των πόρων των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και τους άλλους ερευνητικούς πόρους ισχύουν όσα προβλέπονται για τα λοιπά Δημοσίου Δικαίου Ερευνητικά Ιδρύματα. Όμως με τη σημερινή λειτουργία των ΕΛΚΕ ο νέος φορέας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί π.χ. σε επείγοντα περιστατικά (σεισμοί, κατολισθήσεις, πλημμύρες κ.α.)
  • Ο αριθμός των 220 εργαζομένων σε μια γεωλογική υπηρεσία και με ερευνητικό χαρακτήρα, όπως διατείνεται το σ/ν/ είναι μικρός. Η πρόσληψη νέου προσωπικού με υψηλά και εξειδικευμένα προσόντα μεγάλου αριθμού νέων γεωεπιστημόνων (υπάρχουν πολλοί με ουσιαστικά προσόντα στη χώρα μας) αποτελεί πλέον επιτακτική και επιβεβλημένη ανάγκη. Είναι αυτοί που απαιτούνται με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους για να φέρουν τις σύγχρονες τεχνικές και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα δυναμικότερο και πιο ανταγωνιστικό Ινστιτούτο γεωλογικής έρευνας, αν θέλουμε να στοχεύουμε στο μέλλον.

Η ΕΓΕ θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου για την ίδρυση της ΕΑΓΜΕ θα πρέπει να επανεξεταστεί, στο πλαίσιο των πολλών προτάσεων και τροπολογιών που κατατέθηκαν, έτσι ώστε το ΙΓΜΕ να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου Ερευνητικού φορέα και να συνεχίσει αδιάλειπτα να ανταποκρίνεται στο ρόλο του τεχνικού συμβούλου της πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, αλλά και στη βασική του αποστολή που ανέλαβε και υπηρέτησε υπεύθυνα και αποτελεσματικά από 1952 για την γεωλογική έρευνα και μελέτη της Ελλάδας, καθώς και την έρευνα και την αξιολόγηση των ορυκτών πρώτων υλών, των υπόγειων υδάτων και πολλών γεω-περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η αποστολή αυτή του ΙΓΜΕ είναι εθνικής σημασίας καθώς η εντατικοποίηση της γεωλογικής έρευνας είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση των εθνικών στόχων για οικονομική ανάπτυξη της χώρας.