Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ετήσια Ομιλία της Ε.Γ.Ε.
"Γ. Μαρίνος - Ι. Παπασταματίου" 2018
Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019

Prosklisi OMILIA 2019 v16

 

Είναι γνωστό ότι η γη περιβάλλεται από ένα μαγνητικό πεδίο (ΓΜΠ) το οποίο, αν και ασθενές , έχει σημαντική επίδραση στην ζωή πάνω σε αυτήν καθώς δημιουργεί ένα είδος ασπίδας που την προστατεύει από την κοσμική ακτινοβολία. Παρά το ότι δημιουργείται στον εξωτερικό, υγρό πυρήνα της Γής, το μαγνητικό αυτό πεδίο εμφανίζεται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στα ανώτερα στρώματά της. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε τις μαγνητικές ανωμαλίες στους πυθμένες των ωκεανών αλλά και τις εντελώς επιφανειακές εκδηλώσεις του με την πλέον γνωστή, αυτήν της πυξίδας.

 

Η βασική ιδιότητα του ΓΜΠ που το καθιστά πολύτιμο εργαλείο στην μελέτη τόσο της γεωλογίας όσο και άλλων επιστημονικών πεδίων είναι απλή: καταγράφεται από κάθε πέτρωμα, έδαφος η και τεχνούργημα το οποίο περιέχει οξείδια του σιδήρου, αρκεί να μεσολαβήσει μια διαδικασία καύσης- ψύξης.

Στην παρούσα ομιλία θα γίνει μια σύντομη περιγραφή της διαδικασίας αυτής και θα παρουσιαστούν οι εφαρμογές της τόσο στην αρχαιολογία όσο και στο περιβάλλον και το κλίμα. Από τις τρείς αυτές θεματικές ενότητες θα δοθεί περισσότερη έμφαση στην πρώτη η οποία έχει, την παρούσα στιγμή, την μεγαλύτερη ανάπτυξη στον Ελλαδικό χώρο, για τον λόγο αυτό δίνονται, εν συντομία, περισσότερα στοιχεία.

Όλες οι αρχαιολογικές δομές που περιλαμβάνουν στην κατασκευή τους αργίλους αποτελούν πολύτιμες πηγές πληροφοριών λόγω των οξειδίων του σιδήρου που περιέχουν. Τέτοιες δομές είναι οι κλίβανοι, οι εστίες σπιτιών, οι επιφάνειες που έχουν υποστεί πυρκαγιές ,και φυσικά όλα τα κεραμικά αντικείμενα που σε αφθονία υπάρχουν σε όλες τις ανασκαφές. Παρά την απλή αρχιτεκτονική τους και την συχνή παραμέλησή τους από τους αρχαιολόγους, ειδικά οι κλίβανοι αποτελούν τον λεπτομερέστερο καταγραφέα του ΓΜΠ και των μεταβολών του στη διάρκεια των τελευταίων 8000 χρόνων. Η αξιοποίηση αυτού των πληροφοριών θα εξηγηθεί λεπτομερώς.

Κατεβάστε την πρόσκληση εδώ