Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Οι πρόσφατοι σεισμοί της Λέσβου και της Κω, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά τα δομικά προβλήματα των σύγχρονων ελληνικών πόλεων σε σχέση με την αντισεισμική πολιτική της χώρας και την ετοιμότητα της, αν και η ανταπόκριση των εντεταλμένων οργάνων της στους προσφάτους σεισμούς κρίνεται ικανοποιητική. Οφείλουν, όμως, να προετοιμάζονται, όπως όλοι μας, και να βελτιώνουν συνεχώς την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, λαμβάνοντας διαρκώς υπόψη τη συνεχιζόμενη αστικοποίηση, τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις επεκτάσεις των υποδομών και γενικά την αύξηση του βαθμού πολυπλοκότητας της κοινωνίας.

Οι σεισμοί όμως της Ιταλίας πριν ένα χρόνο, με την ιδιαιτερότητα τους ως φυσικό φαινόμενο, τους αδικαιολόγητα πολλούς νεκρούς (297) και τις καταρρεύσεις και οι ισχυρότατοι σεισμοί στο Μεξικό (7 και 19/9/2017) αναδεικνύουν μια άλλη πολύ σημαντική διάσταση του προβλήματος. Τις απρόβλεπτες ακραίες επιπτώσεις του φαινόμενου. Σύμφωνα με το μοντέλο υπολογισμού αναμενόμενων σεισμών της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS) στην περιοχή έξω από την ακτή του Μεξικού, το πιθανό μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος υπολογιζόταν σε 7,2 και συνέβη σεισμός μεγέθους 8,1. Οι υπολογισμοί προβλέπουν ότι οι οικονομικές απώλειες είναι πιθανόν να ανέλθουν σε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια και οι ανθρώπινες απώλειες σε εκατοντάδες. Η περίπτωση αυτή υπογραμμίζει τον απρόβλεπτο χαρακτήρα των σεισμών και ότι σε σεισμογενείς περιοχές με μεγάλους σεισμούς, όπως και η χώρα μας, οι κάτοικοι πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και ο σχεδιασμός αντισεισμικής προστασίας να είναι διαφορετικός από το συνηθισμένο. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις η χειρότερη εκδοχή (ακραίο σενάριο) είτε δεν γίνεται κατανοητή ή αγνοείται ή δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Και όμως συμβαίνει!

Πολλές οι πτυχές που πρέπει να επανεξεταστούν και πρώτα η έρευνα, η οποία από ατομική ή μικρών ανταγωνιστικών ομάδων θα πρέπει να γίνει στοχευμένη, εφαρμοσμένη, από μεγαλύτερες ομάδες, δηλαδή ένωση Εργαστηρίων και Ινστιτούτων της χώρας, αλλά και της αλλοδαπής, με άμεσα πρακτικά αποτελέσματα. Απαιτείται ριζική αλλαγή ερευνητικής νοοτροπίας, προκαθορισμένων στόχων, διεπιστημονική, ευρεία και καλά χρηματοδοτούμενη έρευνα, που θα λύνει αυστηρά καθορισμένα και συγκεκριμένα προβλήματα για τις ανάγκες της κοινωνίας. Η ανάπτυξη της έρευνας, ποσοτικά και ποιοτικά με αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού, ο συντονισμός και η ισόρροπη ανάπτυξη ερευνητικών προσπαθειών σε ένα σύνολο επιστημονικών αντικειμένων, όπως η σεισμοτεκτονική, η αντισεισμική τεχνολογία, η χωροταξία, οι κοινωνικές επιστήμες, η σύνταξη μικροζωνικών μελετών και γεωλογικής καταλληλότητας, που θα λαμβάνονται υπόψη στον πολεοδομικό σχεδιασμό, ο καθορισμός όρων δόμησης, τα έργα υποδομής είναι απαραίτητοι παράμετροι για να σχεδιάζεται σιγά-σιγά και ορθολογικά το μέλλον. Η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση της κοινωνίας, με έμφαση στην εκπαίδευση των νέων, αλλά και όσων επηρεάζουν δημοσιά την κοινή γνώμη αποτελούν επίσης άμεσες προτεραιότητες.

Δυστυχώς, η αντισεισμική πολιτική στη χώρα μας έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Παρότι έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, ο προγραμματισμός και η ευθύνη της πολιτείας δεν παύουν να είναι μεγάλης σημασίας. Είναι πια κοινή η άποψη ότι απαιτούνται ριζικές παρεμβάσεις και αλλαγές στον αντισεισμικό σχεδιασμό της χώρας. Ο σεισμός και οι επιπτώσεις του δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται μόνο σαν ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά σαν ένα πολυσύνθετο κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό φαινόμενο. Η αντισεισμική προστασία και θωράκιση της χώρας είναι ένα τεράστιο έργο υποδομής.

Σπύρος Παυλίδης
Καθηγητής Γεωλογίας Α.Π.Θ.
Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας.
                       

[Αναδημοσίευση από την "Εφημερίδα των Συντακτών", 30/8-1/10/2017]

Η Επιτροπή Διδακτικής των Γεωεπιστημών της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Όταν η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συναντά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: μια ημερίδα συνεργασίας για τη Διδακτική των Γεωεπιστημών», το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 (09:30-18:30), στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος στον Ταύρο.(Το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο από τις 16/3/2017 στη σελίδα http://www.piop.gr/el/Activities/ekdiloseis-mouseia.aspx?cat=).

Στόχος της εκδήλωσης είναι να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει και να υποστηρίξει την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας των Γεωεπιστημών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με στόχο την έναρξη ενός διαρκούς διαλόγου και συνεργασίας των Πανεπιστημίων με τους εκπαιδευτικούς της πράξης.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην ημερίδα είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται δήλωση συμμετοχής από 15 έως 27 Μαρτίου 2017 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdj_mlZiXEHBeKZm4Kt6qOQXeKn2tM5KJEIymK8610YMFdSjg/viewform?c=0&w=1

Το Διεθνές Συνέδριο International Nannoplankton Association Meeting (INA16) θα διεξαχθεί στην Αθήνα, μεταξύ 24-28 Σεπτεμβρίου 2017. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Συνεδρίου: http://www.ina16athens.com/

 

Η  Οργανωτική Επιτροπή του "ΣΥΡΑ", σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο 4ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο "ΣΥΡΑ" με θέμα ΑΙΓΑΙΟ: Ο Θαλασσοχώρος της Επικοινωνίας, του Πολιτισμού και της Ανάπτυξης, που θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη 18-20 Μαΐου 2017, υπο την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι θεματικές ενότητες του Συμποσίου είναι:

1.  Πολιτισμός (Ιστορία, Αρχαιολογία, Επικοινωνία, Τέχνες, Αρχιτεκτονική)
2.  Γεωλογία / Περιβάλλον (Γεωγραφία, Φυσικές Καταστροφές, Ωκεανογραφία,
Ηφαιστειολογία, Οικολογία)
3.  Γεωπολιτική (Διεθνείς σχέσεις, Γεωστρατηγική, Γεωοικονομία)
4.  Αιγαίο και Ανάπτυξη (Επικοινωνία, Μεταφορές, Τουρισμός, Ναυτιλία,
Βιομηχανία)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συμποσίου: syra.mesonisos.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Η Συντακτική Επιτροπή των Επιστημονικών Εκδόσεων της ΕΓΕ ενημερώνει τα μέλη της Εταιρίας ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την μετάβαση του Δελτίου της ΕΓΕ  (Bulletin of the Geological Society of Greece) στην open-access ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-publishing) του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης: http://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/geosociety. Η μετάβαση του Δελτίου αποφασίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας (ΕΓΕ) κατά την συνεδρίαση της 3/11/2016.

Από σήμερα και στο εξής καλούνται τα μέλη να υποβάλλουν πρωτότυπες εργασίες προς κρίση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αφού πρώτα εγγραφούν σε αυτή. Η διαδικασία που θα ακολουθείται περιλαμβάνει: υποβολή της εργασίας και όλων των συνοδευτικών αρχείων, ανάθεση της εργασίας από τον Πρόεδρο σε ένα μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Bulletin (EditorialTeam) http://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/geosociety/about/editorialTeam , προώθηση σε τουλάχιστον δύο (2) ανώνυμους κριτές, επιστροφή των κρίσεων, επαναπροώθηση στους συγγραφείς προς διορθώσεις ή απόρριψη. Οι διορθωμένες εργασίες θα προωθούνται στους επιμελητές του Bulletin για την τελική μορφοποίηση, καταχώρηση των μεταδεδομένων και ανάρτηση στην ιστοσελίδα του περιοδικού. Φιλοδοξούμε η όλη διαδικασία να μην ξεπεράσει τους 6 μήνες (από την αρχική υποβολή).

Δείτε το call for papers.

Επιπλέον, το Δελτίο έχει αποκτήσει το ηλεκτρονικό αριθμό ISSN 2529-1718 και όλα τα άρθρα της περιόδου 2010-2016 (τόμοι 43-50) έχουν πάρει αριθμό DOI. Τα άρθρα των τευχών/τόμων με πλήρες περιεχόμενο έχουν πλέον ενεργά DOI. Σταδιακά θα χορηγείται DOI στις εργασίες των παλαιοτέρων τευχών. Ο περαιτέρω εμπλουτισμός των μεταδεδομένων των εργασιών (π.χ. λέξεις-κλειδιά, επικαιροποίηση affiliation, κάλυψη, θεματικό πεδίο) με πληροφορίες που βοηθούν στην ευρετηρίαση, γίνεται υπό την εποπτεία της Συντακτικής Επιτροπής.

Δείτε περισσότερα και εδώ: http://www.ekt.gr/el/news/20637

image001