Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο με τίτλο Παράκτια Γεωμορφολογία του Ευθύμιου Καρύμπαλη, Επίκουρου Καθηγητή, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Παν/μιο.

paraktiaΤο βιβλίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό όμιλο ΙΩΝ και αποτελεί μια εισαγωγή στην Παράκτια Γεωμορφολογία. Τη μελέτη δηλαδή των παράκτιων περιβαλλόντων, των διεργασιών που δρουν στο χώρο αυτό και των παράκτιων γεωμορφών, που είναι το μορφολογικό αποτέλεσμα της δράσης τους. Παράλληλα θίγει θέματα αιχμής όπως η διάβρωση των ακτών, οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής και η Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης (Ο.Δ.Π.Ζ.).

Τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου ασχολούνται με τις παράκτιες διεργασίες (κυματισμός, παράκτια ρεύματα, παλίρροιες, μεγάλης χρονικής κλίμακας μεταβολές της στάθμης της θάλασσας, ισοζύγιο των ιζημάτων της παράκτιας ζώνης). Ακολουθεί η ανάλυση των παράκτιων γεωμορφών, οι οποίες αναλύονται ανάλογα με τα παράκτια περιβάλλοντα στα οποία αναπτύσσονται και τις διεργασίες που κυριαρχούν σε αυτά. Δίνεται ο ορισμός, η περιγραφή των μορφολογικών χαρακτηριστικών και ο τρόπος σχηματισμού των γεωμορφών που χαρακτηρίζουν παράκτια περιβάλλοντα πετρωδών (βραχωδών) ακτών, περιβάλλοντα που κυριαρχεί ο κυματισμός, η ποτάμια τροφοδοσία ιζήματος, οι παλίρροιες, η αιολική δράση και η ανάπτυξη κοραλλιών.

Τέλος γίνεται αναφορά στο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών και στις λύσεις προστασίας, ενώ δίνονται οι βασικές αρχές και οι στόχοι της Ο.Δ.Π.Ζ., καθώς και το ισχύον ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για τις ακτές.

Το βιβλίο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, στο πρόγραμμα σπουδών των οποίων περιλαμβάνονται μαθήματα σχετικά με τη γεωμορφολογία, τη μελέτη και τη διαχείριση του παράκτιου χώρου. Επιπλέον φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό οδηγό και βοήθημα για τους ερευνητές που ασχολούνται με τις παράκτιες διεργασίες, την παλαιογεωγραφία παράκτιων περιοχών καθώς και τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης

Γεωλογία και Σεισμοί των Ιωάννη Κουκουβέλα, Σωτήριου Κοκκάλα & Βασιλικής Ζυγούρη, Παν/μιο Πατρών.

gewlogia seismoiΤο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΣΙΓΜΑ και περιλαμβάνει τα εξής κεφάλαια:

  • Σεισμοί και Γεωλογία
  • Σεισμοί και Λιθοσφαιρικές πλάκες στον Ελληνικό χώρο
  • Κλάδοι της Γεωλογίας των Σεισμών
  • Τεχνικές ανάλυσης Ενεργών δομών
  • Βασικές Έννοιες Τεκτονικής & Ρήγματα
  • Διακλάσεις και Ρήγματα
  • Πετρώματα Ρηξιγενών Ζωνών
  • Σεισμοί και Ρήγματα
  • Ρήγματα και Γεωμορφές
  • Ενεργός Τεκτονική
  • Ποτάμια Γεωμορφολογία
  • Ποσοτική Γεωμορφολογία
  • Μορφοτεκτονική
  • Χαρτογράφηση ενεργών δομών
  • Επιπτώσεις σεισμών
  • Σεισμοτεκτονική Επίπτωση των Σεισμών
  • Κλιμακωτές Παράμετροι Ρηγμάτων.

Dr. Harald G. Dill: Earth-Science Reviews, 100, 1-4

The "chessboard" classification scheme of mineral deposits: Mineralogy and geology from aluminum to zirconium.

earth scienceΕνα σημαντικού ενδιαφέροντος άρθρο επισκόπησης δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο 2010 στο περιοδικό Earth-Science Reviews (τόμος 100, τεύχος 1-4) από τον Dr. Harald G. Dill.

O Dr. Harald G. Dill είναι κύριος ερευνητής στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Γεωεπιστημών και Ορυκτών Υλών (BGR - Ηannover) και Αναπληρωτής Καθηγητής Koιτασματολογίας στο Πανεπιστήμιο Mainz.

Είναι γνωστό, αλλά στη χώρα μας όχι και τόσο κατανοητό, ότι τα ακριβή γεωλογικά και ορυκτολογικά δεδομένα, αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της αποτελεσματικής έρευνας για εντοπισμό κοιτασμάτων και της διερεύνησης των συνθηκών γένεσής τους. Στην καταγραφή των τύπων κοιτασμάτων που επιχειρείται από τον συγγραφέα γιά κάθε ορυκτή ύλη, υπάρχει ένας πρόλογος για το χημισμό, τα ορυκτολογικά και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της. Επίσης γίνεται μιά θεώρηση των τελικών χρήσεών της και της παγκόσμιας παραγωγής της. Περιγράφονται τα περιβάλλοντα πετρώματα (μαγματικά, ιζηματογενή, μεταμορφωμένα) καθώς και οι τεκτονικές δομές που τα ελέγχουν, ενώ παρατίθενται γεωλογικές τομές και φωτογραφίες μεταλλευμάτων και κοιτασμάτων. Μία μεταλλογενετική - γεωδυναμική θεώρηση υπάρχει στο τέλος κάθε στήλης. Στο «σκάκι» της ταξινόμησης προβάλλονται 63 ορυκτές ύλες (ορυκτά και στοιχεία).

Η έκδοση αυτή συνιστάται ανεπιφύλακτα σε γεωλόγους και μηχανικούς του κλάδου των ορυκτών υλών, ως ένα μέσο πληροφόρησης για τα βασικά κοιτασματολογικά χαρακτηριστικά τους.

Νικ. Σκαρπέλης

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο με τίτλο Μικροπαλαιοντολογία και Γεωπεριβάλλον, των Μαρία Β. Τριανταφύλλου, Ανάπλ. Καθηγήτρια & Μαργαρίτα Δ. Δήμιζα, Λέκτορας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος. 

MikropalaiontologyΤο βιβλίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό όμιλο ΙΩΝ.

Το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον σε Γεω-Περιβαλλοντικά θέματα, όπως η παγκόσμια κλιματική μεταβολή, η βιοποικιλότητα και η εξέλιξη των οικοσυστημάτων, που σχετίζονται με την ανθρωπογενή δραστηριότητα, συνέβαλαν στην ταχύτατη πρόοδο σε όλους τους τομείς της κατανόησης των θαλάσσιων μικροοργανισμών και των απολιθωμένων στοιχείων τους. Τα μικροαπολιθώματα, καθώς αποτελούν ή βρίσκονται κοντά στη βάση της τροφικής αλυσίδας και παρουσιάζουν γρήγορους ρυθμούς αναπαραγωγής, αναδεικνύονται ως ιδανικό εργαλείο στις περιβαλλοντικές και γεωπεριβαλλοντικές έρευνες, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στους βιογεωχημικούς κύκλους του άνθρακα, του πυριτίου και του ασβεστίου των ωκεάνιων συστημάτων και παράλληλα συμβάλλοντας στη βιογενή ανθρακική και πυριτική ιζηματογένεση.

Το βιβλίο «Μικροπαλαιοντολογία και Γεωπεριβάλλον» πραγματεύεται αναλυτική εισαγωγή στην μελέτη των κύριων ομάδων μικροαπολιθωμάτων (κοκκολιθοφόρα/ασβεστολιθικό ναννοπλαγκτόν, τρηματοφόρα, διάτομα, πυριτομαστιγοφόρα, ακτινόζωα και δινομαστιγωτά) και στοιχεία φυσιολογίας, μορφολογίας, ταξινόμησης και βιοστρωματογραφίας. Ταυτόχρονα επιχειρείται συνοπτική παρουσίαση των δυνατοτήτων τους στη σύγχρονη γεω-περιβαλλοντική έρευνα - συμβολή στην ιζηματογένεση, αλληλεπίδραση με περιβάλλον και κλίμα - με έμφαση στις μελέτες στον ελλαδικό χώρο.

Eκδόσεις: IΩΝ, 2012

ISBN: 978-960-508-058-7
Μαλακό εξώφυλλο, 168 σελ.